zondag 26 mei 2013

Kolonel Peter Koning neemt commando Patriotmissie Turkije over van Marcel Buis

Kolonel Marcel Buis heeft zaterdag op de luchtmachtbasis Incirlik in het zuiden van Turkije het bevel over de Nederlandse Patriotmissie overgedragen aan zijn ranggenoot Peter Koning.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt in een verklaring dat hiermee het werk voor de eerste lichting militairen van de Patriot-luchtverdedigingssystemen in Turkije is afgerond.

De soldaten van de eerste lichting hebben ruim vier maanden onafgebroken het Turkse luchtruim bewaakt om mogelijke raketaanvallen vanuit Syrië te voorkomen.

Kolonel Marcel Buis mocht als eerste commandant van 1 (NLD) Ballistic Missile Defence Taskforce (BMDTF) de missie vanuit het niets vormgeven.

Hij stelde tijdens de commando-overdracht: “Een voorrecht en buitengewoon waardevolle ervaring. Onze missie laat zich niet makkelijk meten in getallen. Wij kunnen niet spreken over aantallen opgeleide agenten, gepakte piraten of vlieguren.”

“Echter vrijwel dagelijks zien onze operators op hun scherm lanceringen van ballistische raketten binnen Syrië. Een teken dat de aanwezigheid van onze 2 Patriot-systemen niet voor niets is,” aldus Buis.

Hij vervolgde: “We beschermen niet alleen het grondgebied en de bevolking van Adana, onze aanwezigheid en die van de bondgenoten is tegelijk een signaal naar het regime in Syrië. Een teken om het conflict niet te laten escaleren.”

Solidariteit NAVO
De komst van hooggeplaatste Turkse, Amerikaanse en Duitse officieren naar vliegbasis Incirlik onderstreepte het internationale karakter van de missie, aldus Defensie.

De missie is gestoeld op het fundament van de NAVO; namelijk bondgenootschappelijke solidariteit.

Turkije vroeg eind vorig jaar de NAVO om de inzet van de Patriots. Alleen Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland beschikken over het nieuwste PAC-3 systeem.

Stabiele basis
De nieuwe commandant van de missie in Turkije, luchtmachtkolonel Peter de Koning, heeft nu de taak om het detachement dat uit 250 manschappen bestaat te leiden.

Koning werd zelf als squadroncommandant ingezet in 1991 in Diyarbakir tijdens de 1e Golfoorlog. Hij kent het Patriot-luchtverdedigingssysteem van binnen en buiten.

Hij zegt: “Hier doen wij het voor. Na jaren van oefenen en trainen staan we er nu echt. De eerste lichting heeft een weg voor ons geplaveid, een stabiele basis van waaruit 1(NLD) BMDTF opereert.”

“Daar gaan wij op door, maar ik vertrouw daarnaast op jullie inventiviteit. Jullie weten als geen ander dat het Patriot-systeem soms onvoorspelbaar is," aldus Koning.

Met de komst van de hoofdmacht afgelopen donderdag, die voornamelijk uit staf en logistieke ondersteuning bestaat, is rotatie 2 compleet. Een maand eerder wisselden de Patriot-vuureenheden al.

Defensie zegt dat bewust is gekozen voor een verschillend uitzendschema om de voortgang van de operatie zo min mogelijk te onderbreken.

Zie ook:
Nieuwe lichting soldaten Patriot-missie Turkije naar Adana vertrokken
Mart de Kruif en Sander Schnitger bezoeken missie Patriots Turkije
Hennis-Plasschaert bezoekt missie Patriots Turkije
Kwartiermakers missie Turkije terug in Nederland
Nederlandse Patriots in Turkije operationeel
Patriots gearriveerd in Adana