zaterdag 23 februari 2013

Hennis-Plasschaert bezoekt missie Patriots Turkije

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert is samen met haar Duitse collega Thomas De Mazière en Turkse collega Ismet Yilmaz op bezoek bij NAVO-soldaten die met Patriots in Turkije zijn gestationeerd.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt zaterdag in een verklaring dat minister Hennis stelt: “De patriotmissie toont bij uitstek het belang aan van investeren in vrede en veiligheid en daarmee de noodzaak van een krijgsmacht.”

Jeanine Hennis-Plasschaert brengt momenteel een tweedaags bezoek aan de Duitse en Nederlandse Patriot-eenheden die in het zuidoosten van Turkije zijn gelegerd.

Ze is daar met haar Duitse collega Thomas De Mazière en de Turkse minister van Defensie Ismet Yilmaz bij de Europese militairen.

De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, is met het trio meegereisd.

Beide Europese ministers vlogen vrijdag, na de NAVO bijeenkomst in Brussel, op uitnodiging van hun Turkse collega naar het zuidoosten van Turkije.

Na een officiële ontvangst door de gouverneur van Adana gingen de drie bewindslieden eerst naar Incirlik Airbase in Adana.

Daar zijn Nederlandse militairen gestationeerd om ongeveer 2 miljoen inwoners te beschermen tegen mogelijke aanvallen uit Syrië.

Aansluitend reisden de ministers naar de Duitse manschappen die in Kahramanmaras verblijven.

Tijdens dit eerste bezoek aan de Patriot-eenheden kregen de bewindslieden uitleg bij de systemen. Ze maakten ook een rondgang langs de soldaten om hun eerste ervaringen te horen.

Goede vriend
Hennis zei waarschuwend: “Conflicten en oorlog zijn minder ver weg dan we graag geloven. Onrust, veiligheid en instabiliteit kruipen steeds dichter naar Europa toe.”

Defensie meldt dat volgens Hennis het gezamenlijke bezoek de bondgenootschappelijke solidariteit die van deze missie uitgaat symboliseert.

Ze zegt: “Bovendien is het zo, dat je te hulp komt als een goede vriend in nood is. Toen Turkije ons vanwege de bloedige burgeroorlog in Syrië om bescherming vroeg was ons antwoord daarom heel helder.”

Wereldtoneel
De Nederlandse Patriots zijn sinds 26 januari volledig operationeel bij Adana in het zuidoosten van Turkije. Den Haag heeft op verzoek van de NAVO 2 Patriotsystemen en 270 militairen op missie gestuurd.

De missie heeft tot doel om bij te dragen aan de bescherming van de bevolking en het grondgebied van Turkije tegen een mogelijke inzet van Syrische ballistische raketten.

Volgens Hennis heeft Nederland zonder krijgsmacht weinig toe te voegen aan het wereldtoneel, aldus Defensie.

Afschrikmiddel
Hennis, De Mazière en Yilmaz kregen tijdens een persconferentie onder meer de vraag voorgeschoteld of er wel een echte dreiging was tegen Turkije.

Thomas De Mazière wees op eerdere incidenten en het enorme potentieel dat Syrië aan raketten heeft.

Hij zei: “Voorkomen is beter dan genezen.” Hennis vulde dit aan met te zeggen: “Er gaat van onze aanwezigheid een afschrikwekkende werking uit. We laten onze tanden zien om juist het gebruik van meer geweld te voorkomen.”

Minister Hennis-Plasschaert keert zaterdagavond terug in Nederland.

Derde inzet Midden-Oosten
Het is de derde keer dat Nederland haar Patriotsystemen inzet. In beide Golfoorlogen deden ze dienst in Israël en Turkije om de bevolking te beschermen tegen scud-raketten uit Irak.

Aan de huidige missie in Turkije kunnen 300 Nederlandse troepen deelnemen. De missie duurt in principe een jaar.

Zie ook:
Kwartiermakers missie Turkije terug in Nederland
Nederlandse Patriots missie Turkije operationeel
Patriots missie Turkije gearriveerd in Adana