dinsdag 5 maart 2013

Mart de Kruif en Sander Schnitger bezoeken missie Patriots Turkije

Sander Schnitger en Mart de Kruif bij missie Patriots Turkije: foto ministerie van Defensie
De Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, en zijn collega en ranggenoot van de Koninklijke Luchtmacht, Sander Schnitger, hebben de Nederlandse Patrioteenheid bij Adana in het zuiden van Turkije bezocht.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meldt dinsdag dat beide commandanten zich na gesprekken met het personeel zichtbaar enthousiast over de eenheid toonden.

Luitenant-generaal Schnitger zei: “Er zijn na oprichting van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) in zeer korte tijd grote stappen gemaakt. De zaken zijn goed op orde, de samenwerking is uitstekend en er heerst een prima sfeer.”

Zijn collega De Kruif voegde daaraan toe: “Deze missie toont de kracht van samenwerking. Het DGLC valt weliswaar onder de landmacht, we delen de verantwoordelijkheid met de luchtmacht.”

Turkije beschermen
De twee Nederlandse Patriotluchtverdedigingssystemen zijn sinds 26 januari gestationeerd in Adana om deze miljoenenstand te beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syriƫ, waar een bloedige burgeroorlog woedt.

In een ander deel van Zuid-Turkije staan Duitse en Amerikaanse luchtverdedigingssystemen ter bescherming van Turkije. Ankara verzocht om deze steun via de NAVO.

De Nederlandse missie in Turkije duurt in principe een jaar en er nemen 270 militairen aan deel.

Eind vorige maand kregen de troepen bezoek van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert.

Zie ook:
Hennis-Plasschaert bezoekt missie Patriots Turkije
Kwartiermakers missie Turkije terug in Nederland
Nederlandse Patriots in Turkije operationeel
Patriots gearriveerd in Adana