woensdag 9 januari 2013

Kwartiermakers en Patriots missie Turkije vertrokken

Ongeveer 30 Nederlandse en 20 Duitse kwartiermakers zijn dinsdag vanaf de Vliegbasis Eindhoven naar Turkije vertrokken om daar de komst voor te bereiden van Patriot-eenheden.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie dinsdag bekendgemaakt. De hoofdmacht van ongeveer 270 Nederlandse militairen volgt op 21 januari.

De Patriot-eenheden werken in Turkije nauw samen met Duitse en Amerikaanse soldaten.

De troepen werden in Eindhoven uitgezwaaid door familie, vrienden en collega’s. Directeur Operaties generaal-majoor Leo Beulen en de Duitse luitenant-generaal Rainer Glatz wensten de militairen een goede missie toe en dankten het thuisfront voor de steun.

Adana
Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten nemen met elk 2 Patriot-systemen deel aan de operatie. De Nederlanders gaan naar Adana. Adana is met 2,1 miljoen inwoners de grootste stad in Zuid-Turkije.

De systemen beschermen de NAVO-bondgenoot tijdens operatie Anatolian Protector tegen mogelijke aanvallen met Scud-raketten vanuit Syrië.

Natres
Het Nederlands materieel werd maandag onder begeleiding van de marechaussee naar de Eemshaven in Delfzijl getransporteerd. Vandaar wordt het naar Turkije verscheept.

10 Bataljon Nationale Reserve (Natres) verzorgt de beveiliging van de Eemshaven tijdens het beladen van het schip met Patriots.

Sinds maandagochtend wordt de Orange Blue terminal bewaakt en is het tijdelijk militair terrein, totdat het schip dinsdag de haven zou verlaten, aldus Defensie.

Doelstelling missie Turkije
De Nederlandse missie in Turkije duurt een jaar en heeft tot doel om het land en de bevolking te beschermen tegen eventuele aanvallen vanuit Syrië, dat ten zuidoosten van Turkije ligt.

Het kabinet besloot op 7 december 2012 op korte termijn 2 Patriot-luchtverdedigingssystemen in Turkije te stationeren.

Er gaan 300 militairen mee op missie en de uitzending is in principe voor een jaar.

De Patriots hebben een puur defensieve taak en bieden geen ondersteuning aan een no-fly zone of offensieve operatie. De naam van de NAVO-missie is Anatolian Protector.

De ministers Timmermans van Buitenlandse Zaken en Hennis-Plasschaert van Defensie schreven op 18 december een Kamerbrief met aanvullende informatie over de ontplooiing van de Patriot-systemen in Turkije.


Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over het vertrek van de kwartiermakers en de Patriots naar Turkije.