zaterdag 26 januari 2013

Nederlandse Patriots missie Turkije operationeel bij Adana

Patriots in Turkije paraat: foto ministerie van Defensie
De twee Patriot-luchtverdedigingssystemen die Nederland naar het zuiden van Turkije heeft gestuurd staan sinds zaterdag paraat om de stad Adana te verdedigen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie zaterdag in een verklaring gemeld na een bekendmaking van de NAVO. Zaterdag berichtte de NAVO dat de Patriots operationeel zijn.

De raketten beschermen Turkije tegen mogelijke aanvallen uit Syrië.

De Nederlanders opereren vanaf het civiele vliegveld van Adana en de bij deze stad liggende luchtmachtbasis Incirlik. In Incirlik staat ook het commandocentrum.

“De militairen gebruiken PAC2 en de meer geavanceerde PAC3. Beide typen vormen een geducht afweermiddel tegen ballistische raketten zoals de Scud,” aldus Defensie.

Laden wapensystemen
De konvooien met Patriot-luchtverdedigingssystemen arriveerden woensdag in Incirlik vanuit de havenstad Iskenderun.

Een dag later werden de verzegelde containers met raketten geopend. Daarna was het een kwestie van controleren, uitladen, en de zogenoemde cannisters met hun waardevolle lading zorgvuldig op de juiste lanceerinrichtingen takelen.

Commandocentrum
Defensie meldt verder dat het zogenaamde Tactical Command System (TCS), vanwaar de operatie wordt aangestuurd, op Incirlik staat.

Dit commandocentrum, een uitvouwbare container, vormt het zenuwcentrum waar alle essentiële informatie binnenkomt.

Als voorbeeld noemt Defensie de luchtbeelden die de verschillende ondercommandanten op hun schermen zien. In het TCS worden ze op een groot scherm geprojecteerd. Het systeem is ontwikkeld na jarenlang opgedane ervaring tijdens oefeningen en missies.

Shift leader majoor Rob Olthoff zegt: “Vanuit deze container sturen we alles aan: Patriots, logistiek en commandosystemen. Dankzij de TCS is snel en adequaat te reageren.”

Miljoenenstad Adana beschermen
De Patriots beschermen nu de miljoenenstad Adana. Deze stad ligt op 120 kilometer van de grens met Syrië, waar een bloedige burgeroorlog woedt

De inzet is van defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan bijvoorbeeld een no-fly zone.

Ook Duitsland en de Verenigde Staten leveren beide 2 Patriotsystemen. Duitsland plaatst de luchtafweerraketten rond Kahramanmaraş, de Amerikanen in Gaziantep. Naar verwachting zijn zij begin februari operationeel gereed.

De systemen beschermen Turkije tijdens operatie Anatolian Protector tegen mogelijke luchtaanvallen uit Syrië.

Hulpverzoek
Turkije vroeg de NAVO in december om Patriots te sturen als bescherming tegen mogelijke luchtaanvallen vanuit Syrie.

De Nederlandse missie durt in principe een jaar en er nemen ongeveer 300 soldaten aan deel.

Video
Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over de Nederlandse Patriots die nu operationeel zijn in Turkije.Zie ook:
Patriots missie Turkije gearriveerd in Adana
Kwartiermakers en Patriots naar Turkije vertrokken