donderdag 24 januari 2013

Patriots missie Turkije gearriveerd in Adana

Lossen van materieel in de Turkse havenstad Iskenderun: foto ministerie van Defensie
De twee Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen zijn woensdag aangekomen in de Turkse stad Adana. De hoofdmacht van 270 soldaten landde maandag in het missiegebied.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De Patriots werden in 4 konvooien vanuit de havenstad Iskenderun naar hun eindbestemming, de luchtmachtbasis Incirlik, vervoerd.

De Turkse marechaussee en districtpolitie beveiligden de 130 kilometer lange route naar de miljoenenstad Adana.

De eerste colonne met onder meer vracht-, brandstof-, terrein- en takelwagens vertrok in de ochtend. De voertuigen waren dinsdag direct na het lossen van het transportschip rijklaar gezet voor het wegtransport door het zuiden van Turkije.

Ruim baan
Defensie bericht dat de Nederlandse chauffeurs letterlijk ruim baan kregen. Om het risico op vertraging te voorkomen, stonden de Turkse beveiligers op de opritten van de snelweg. Het overige verkeer kreeg een halt toegeroepen zodat de konvooien in beweging bleven.

Eerste luitenant Jarno de Boer vervoerde met zijn DAF een generator voor een van de wapensystemen en toont zijn waardering voor de Turkse begeleiding.

Hij zegt: “Dit was een prachtige rit. Vooral de beveiliging door de Turken vond ik bijzonder. Ze stonden en reden echt overal op de route.”

Patriots snel operationeel
Het is de bedoeling dat de Patriots zo snel mogelijk operationeel zijn. Ze beschermen dan de stad Adana, die ongeveer 2,2 miljoen inwoners telt, tegen mogelijke aanvallen vanuit Syrië. Adana ligt op 120 kilometer van de Syrische grens.

De inzet van de Patriots is defensief van aard en biedt geen ondersteuning aan een no-fly zone.

Ook de Verenigde Staten en Duitsland zetten Patriots in. De Duitsers doen dit rond Kahramanmaraş, de Amerikanen in Gaziantep. Net als Nederland brengen de beide NAVO-bondgenoten 2 Patriot-systemen in stelling, aldus Defensie.

De systemen beschermen NAVO-bondgenoot Turkije tijdens operatie Anatolian Protector tegen mogelijke aanvallen met Scud-raketten uit Syrië.

De Nederlandse Patriot-missie in Turkije staat gepland voor 1 jaar en er nemen ongeveer 300 militairen aan deel.

Video
Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over de aankomst van het detachement in Turkije.Zie ook:
Kwartiermakers en Patriots naar Turkije vertrokken